23 Haziran 2013 Pazar

AK Parti: Merkez`den kacis

AKP´nin bütün konjonktür onu merkeze dogru iterken, israrla merkezden saga dogru kaymaya calismasini nasil yorumlamak gerekir? Gecenlerde Ertugrul Özkök tek bir cümle ile isin rengini belli etti: AKP`nin bütün toplumun partisi olmasini istiyoruz, dedi. Bir liberalin agzindan cikan bakla aslinda bu. Simdiye kadar bütün liberaller, hep bir agizdan aslinda AKP`yi desteklemediler mi? Ahmet ve Mehmer Altan, Orhan Pamuk, Sezen Aksu, Serdar Turgut, Cengiz Candar, Hasan Cemal ve daha niceleri... Bir tek eski takimdan Emin Cölasan, onu kabul etmemekte direndi. Onun da liberal oldugu cok süpheli zaten. Bu liberallerin umutlari dini renkleri olan, basörtülü hanimlarla ile basi acik hanimlari, tek bir cati altinda birlestiren bir merkez partisiydi. Bu konuda Mehmet Altan sampiyondur. Malûm, liberaller merkez partilerine bayilirlar. Aslinda Türkiye`nin son 10 yili bir liberalizm rüyasidir. Ama AKP kendisine bicilen bu rolü israrla reddetti. En son kendisine ögretmen havasiyla ders vermeye calisan Hasan Cemal`i ters yüz etti. Liberalleri hep asagiladi. Onun bu siyasi tavri komünistlerle onlarin dogal müttefikleri kücük burjuva partileri arasinda iliskiye benzedi neredeyse. Bu ittifak türünde, bir taraf diger tarafi sürekli asagilar, ama ittifak yine de bozulmaz. Ertugrul Özkök`ün son cümlesine bakarsak, bu ittifakin bozulmaya hâlâ da niyeti yok.

Peki neden böyle? AKP merkeze gecmemek icin neden bu kadar cok direniyor? Bu bir siyasi aymazlik degil mi? Öyle ya, merkeze gecse, sadece yüzde elli degil, belki yüzde seksen onun arkasinda duracak. Erdogan degil miydi, %50 yetmez, %70`leri hedeflemeliyiz, diyen? Hattâ onun bu hedefi toplumda herkesi güldürmüstü. Hasan Cemal, “Allah gözünü doyursun” demisti bir yazisinda. Gercekten varolan konjonktür %70`ler ve 80`leri merkeze gecmekle mümkün hale getirmisken, marjinallesmek konusundaki bu israr niye? Bu basit hesaplari AKP`nin yapmadigini düsünmek mümkün degil. Isin icinde baska bir hesabin, baska bir dinamigin olmasi gerekir. Peki nedir bu dinamik? Büyük orta dogu projesi falan mi? Komplo teorilerini cok sevenler hemen calismaya baslasinlar. Ama dinamik bence aslinda bizim icimizde. AKP`nin kendi icindeki en radikal unsurlari, her ne pahasina olursa olsun saflarinda tutmaya calismasidir bu dinamik. Cünkü kendisinden kopacak olan %10`luk bir parcanin var olan secim sistemi yüzünden bütün hesaplari degistirecegini, sandalya dagilimina göre yüzde 10`dan daha büyük bir etki yapacagini ve belki de olasi bir anti-AKP koalisyonuna kapiyi aralacagini biliyor. Anti AKP koalisyonu, %30 kritik sinirinda duruyor. Yüzde 10`luk parca, bir anda anti AKP koalisyonunu %50`ye tasiyabilir. AKP`yi de %30`lara itebilir. Tam Erdogan cumhurbaskani olacakken, hic de hos olmaz bu.

Varolan secim sistemi öyle bir sistem ki, ayni 1980`ler Türkiye`sinin yasamak zorunda kaldigi Bankerler faciasini andiriyor. Bu tür sistemler sürekli büyümek zorunda olan devler yaratirlar. Aktörler sürekli büyümek zorunda olduklarini bilirler, büyüdükce zayifladiklari cok asikar oldugu halde, büyümekten vazgecemezler. Cöküntünün büyüdükce yakinlastigini bile bile, âdeta kaderlerine teslim olmuscasina büyürler.

Iste bence Erdogan`i secim öncesinde radikallestiren etken bu. Hic hayale kapilmayin, Erdogan secim yaklastikca giderek daha da merkezden uzaklasacak, liberallerin gözünde giderek daha antipatik olacak. Hatta antipatik olmak icin özel olarak calistigi bile söylenebilir.

Cünkü onun aslinda söyle bir hesabi var: Tamam liberal kesim su anda ona ates püskürüyor. Ama onlarin bütün nefretine ragmen kolayca tatmin edilecegini, okumus ve aydin bir kesim oldugunu, karsit görüslere acik oldugunu ve onlarin büyük cikarlar söz konusu oldugunda, verilecek ufak tavizlerle (özel hayatima karisma! Ben icerim de öpüsürüm de!) onlarin kolayca kontrol edebilecegini biliyor. Eninde sonunda, secim bittigi an bir balkon konusmasi daha yaparsiniz, olur biter. Zaten bu liberal kesim nedir ki? Afyonu ver uyusun! Yani aslinda o %75`ten emin. Ertugrul Özkök`ün agzindan kacirdigi gibi, liberallerin ne kadar kizarlarsa kizsinlar AKP`yi iktidar partisi olarak benimseyecekleri konusunda endisesi yok. Ama kendi saflari arasindaki %10`luk kesimin cok zor ikna olan bir azinlik oldugunu da biliyor. Bu yüzde 10 icin geri kalan %70`i karsisina almaktan bu nedenle cekinmiyor. Bundan sonra da cekinmeyecek.

Iste simdi komplo teorilerine izin verebiliriz. Eger bir denge cok hassassa ve bircok aktör Türk toplumunu karistirmak icin firsat kolluyorsa, (Türkiye`nin bu acidan gizli düsmani coktur, emin olabilirsiniz!) bunlar bir fiske ile, kelebek etkisi yaratmaz mi dersiniz? Bence firsati kacirmazlar. Unutmayiniz, 31 Mart emperyalistlerin isi degildi. Bu derece büyük bir olay, emperyalistlerin isi olamaz! Ama yine de 31 Martta ayaklananlarin arasinda ingiliz istihbarat elemanlari bolca vardi.

Ali Suavi, tabii ki, bir Ingiliz ajani degildi. Ama Ingiltere`nin Kibris`i kapmak icin Ali Suavi olayindan yararlandigi yine de bir gercektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder